Балнеология

Девин

Разположение:

Балнео-климатичния курорт Девин се намира 196 км от столицата София, на 40 км от Смолян, и само на 30 км от известния ски курорт Пампорово. Курортът е разположен в централно-южната част на страната, сред озеленени възвишения на планинския масив Западни Родопи, на 710-780 м надморска височина, на двата бряга на Девинска река. Известен със своите лечебни термални води и благоприятни климатични условия, градчето е един прекрасен избор за почивка и релаксация сред природни красоти и чист и свеж планински въздух. В близост, само на 20 км се намират известните Беденски минерални бани и Михалково, известно с извора с естествено газирана минерална вода, която е най-карбонатната вода в България.

Минерални води:

Няма друг град на Балканския полуостров със толкова много минерални извори. В близост до града се бутилира и екологично чистата, слабо минерализирана(0,223 г в л) и подходяща за пиене минерална вода Девин. Минералните води в района бликат от няколко сондажни хидротермални източника с температура от 37 С до 44 и аналогичен химичен състав: хидрокарбонатно-натриеви, с висока алкална реакция (рН 9,4), с много ниска водна твърдост (0,3 немски градуса, т.е. „мека“ вода), бистри, безцветни, без мирис и с много приятни питейно-вкусови качества. Освен това са леко флуорни (4,6 мг флуор в л), а един от хидротермалните източници е с леко радонова вода – 159 бекерела или 4,3 нано-Кюри/л. Девин притежава и минерална вода с по-висока минерализация (1,76 т в л), с по-висока температура – 76С и със значително съдържание на колоидална метасилициева киселина – 92 мг/л, доведена с тръбопривод от балнеологичен обект Беденски бани.

Климат:

Микроклиматът му е един от най-здравословните в България чистият планински въздух – преходно континентален, нископланински. Девин се радва и на голям брой слънчеви лъчи и топло лято и мека зима, пролетта настъпва към 25 март, топлата и слънчева есен продължава докъм 10 ноември. Облаците и мъглите са рядкост.Скалистите и зелени хълмове предпазват града от силните и студени ветрове. Климатът в региона дава възможност за всекидневно пребиваване в курортаи осигуряват условия и за ползотворно климатолечение и профилактика, за пълноценен отдих и за комплексно провеждане на високо ефективно балнео-климатолечение.

 

Индикации за лечение и профилактика:

Съчетание на разнообразни минерални води и подходящи климатични условия е подходящо за лечебния профил на Девин:

1. Заболявания на локомотивния апарат – предимно вегетативни ставни заболявания с различна локализация, но без тежки форми, които да затрудняват самообслужването.

2. Заболявания на сърдечно-съдовата система – предимно хипертонични болести, съдово-вегетативни дистонии, хипотонична болест;

3. Функционални разстройства на нервната система – неврастения и неврастенни реакции при други заболявания, ангиотрофоневрози, невровегетативни явления в критичната възраст, психофункционални нарушения в половата сфера.

4. Следтравмени състояния на локомоторния апарат и на периферната нервна система в стадий на самостоятелно ходете и самообслужване.

Допълнителни индикации:

1. Затлъстяване

2. Обща профилактика, укрепване и закаляване на организма

3. При физическа и умствена преумора и пренапрежение,

4. Състояния на възстановяване след прекарани тежки боледувания и оперативни интервенции,

5. За забавяне на процесите на преждевременно остаряване,

6. За питейно-флуорна профилактика на зъбния кариес и на вредните радиоактивни въздействия от професионални или от екологично-битово естество

7. Възрастовата остеопороза.

Курортът разполага с балнеосанаториум и открит плаж с минерална вода, а луксозните СПА хотели, които предлагат:

1. Уникални СПА процедури;
2. Масажи;
3. Калолечение;
4. Терапии с минерална вода.

История:

Останки от съществуването на древно селище и светилище още от Тракийско време свидетелстват, че курортът Девин бил притегателен център за заселниците. В центъра на град Девин е открит и средновековен некропол от 13-14 век. Градският Исторически музей пази много от историческите находки, открити през годините в това плодотворно късче земя.

Туризъм:

Девин и околностите му ца богати на природни забележителности.. В Родопите всеки ще остане безмълвен пред уникалните скални феномени Чудните мостове, Орфеевите скали, Триградското и Буйновското ждрело, както и в мистичните и дълбоки пещери Дяволското гърло, Ягодинската пещера и Орфеевата дупка и приказния архитектурно-етнографски резерват Широка Лъка. Всеки би искал да се огледа в „смарагдовите очи“ на Родопите – Смолянските езера и да се доближи до звездите в Роженската обсерватория и планетариума в Смолян. Районът е емблематичен и със своите фестивали и културни традиционни събития, измеж

Top